Kunskapsbank

Välkommen till Skogssällskapets kunskapsbank! Här samlar vi artiklar och reportage om skogsskötsel, naturvård, avverkning, rekreation, viltvård och mycket annat. Artiklarna är indelade i åtta huvudämnen. Överst ser du våra sex senaste artiklar. Du kan också söka på valfritt ämne i sökrutan.

  • Artikel
    Patrik Johansson (till vänster), skogsförvaltare på Skogssällskapet och Fredrik Bergkvist (till höger), entreprenör med företaget Bodmyra Forest, i skogen i Nordingrå där gallring pågår med kombimaskin. Foto: Ulrika Lagerlöf

    Ökad efterfrågan på lätta maskiner

    I en brant sluttning i Nordingrå, Höga kusten, skotar Fredrik Bergkvist virke efter en gallring. Maskinen han kör är en Malwa, en liten kombimaskin som han har ägt sedan i maj. Patrik Johansson, skogsförvaltare på Skogssällskapet, säger att allt fler skogsägare visar intresse för den här typen av maskiner.
  • Artikel
    Internationella forskare samlade på Skogssällskapets fastighet Bredvik utanför Norrtälje i juni.

    Internationella forskare fick se svenskt skogsbruk i praktiken

    En varm dag i slutet av juni samlade 300 skogs­forskare från hela världen för en exkursion på Skogssällskapets fastighet Bredvik utanför Norrtälje. Temat för exkursionen var ”state of the art forestry”, och handlade alltså om att visa upp ett modernt svenskt skogsbruk som en del av skogsforsknings­kongressen IUFRO*.
  • Artikel
    Skogsvy. Foto: Hilla Aspman

    Webbinarium om klimat­anpassad skogsskötsel

    Hur kommer klimatet att påverka skogens förutsättningar i framtiden? Vad kan du som skogsägare göra för att din skog ska vara rustad för klimat­förändringarna? Se vårt webbinarium i efterhand!
  • Artikel
    Relika Kaer och Urban Nilsson på ett hygge. Foto: André de Loisted

    Panelsamtal om framtidens skogsföryngring

    Plantorna och fröna som landar i jorden idag kommer att vara uppvuxen skog först om 60-100 år. Hur ska vi då kunna veta vad, när och hur vi ska föryngra – när dessutom ett förändrat klimat och nya samhällskrav kan ge totalt annorlunda förutsättningar för skogen? Vi samlade tre personer med lång erfarenhet av föryngring för att prata om kunskap, utmaningar och lärdomar inför framtiden.
  • Artikel
    Fältdag med Föryngringskollen. Foto: Jonas Öhlund/Privat

    Föryngringskollen – kraftsamling för att få fler plantor att överleva

    Oförutsägbart klimat, snytbaggar och betande djur. Hoten mot unga, planterade plantor är många. I jätteprojektet Föryngringskollen undersöks de bakomliggande skälen till att plantorna dör, för att snabbt kunna sätta in åtgärder som kan förbättra situationen.
  • Artikel
    Göran Ericsson, dekan för SLU:s skogsvetenskapliga fakultet. Foto: Susanne Bergström

    Samhällets krav formar föryngrings­forskningen

    Föryngringen lägger grunden för framtidens skogar och är ett viktigt forskningsområde. Under stora delar av 1900-talet låg fokus i forskningen på återplantering av tall och gran – men nu har forskningen tagit en ny riktning.

Ämnen