Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Granbarkborren

#Granbarkborren

Här samlar vi artiklar och uppdateringar om granbarkborreläget, och vad du som skogsägare kan göra för att motverka angreppen i din skog.

Angreppen från granbarkborren har sedan sommaren 2018 ökat explosionsartat i Sverige. Under 2019 bedöms 7 miljoner kubikmeter skog ha blivit skadad i södra och mellersta Sverige. Det är nästan är en fördubbling av angreppen jämfört med 2018. Under 2018 bidrog det torra vädret under vår och sommar till ett extra gynnsamt läge för barkborren, som förökade sig kraftigt.

Här samlar vi våra artiklar om granbarkborren och det aktuella läget kring angrepp, inventering och ny forskning.

Läs också på Skogsstyrelsens temasidor om granbarkborren.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skogssällskapet medverkar i samverkansprojektet Stoppa borrarna, där myndigheter, företag och organisationer arbetar tillsammans för att begränsa angreppen. Läs mer om Stoppa borrarna på Skogsstyrelsens projektsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Artiklar & reportage

 1. Ny svärmningsvåg av granbarkborren efter augustivärmen

  Det varma och torra vädret under augusti har gjort att ytterligare angrepp av granbarkborren är att vänta i södra och mellersta Sverige den närmaste tiden. Det är en ny generation granbarkborrar som nu börjat svärma.

 2. Uppdrag: bevaka gran­barkborrens svärmning

  Parallellt med samhällets hantering av coronaviruset pågår en intensiv kamp mot stora granbarkborre­angrepp i södra och mellersta Sveriges skogar.

 3. Lär känna granbarkborren

  Den är liten, luden och orsakar skador för mångmiljonbelopp. Vid första anblicken ser granbarkborren ganska harmlös ut, men under sommaren 2018 och 2019 har den skadat eller dödat uppskattningsvis tio miljoner kubikmeter granskog. Martin Schroeder,

 4. Barkborreskadorna fördubblade under 2019 – 7 miljoner kubik skadade

  Enligt en ny kartläggning har granbarkborren under 2019 skadat närmare 7 miljoner kubikmeter skog i södra och mellersta Sverige. Det är nästan en fördubbling av angreppen jämfört med 2018.

 5. Dags att leta borrmjöl efter barkborrens svärmningar

  Enligt rapporterna från Skogsstyrelsen har granbarkborrens svärmning kulminerat. Nu är det dags att gå ut och leta efter gnagmjöl.

 6. Skogsägarskola: Inventering av bark­borreskadad skog

  Genom att göra en inventering av din skog kan du minska skadorna från granbarkborren. Här går vi igenom vilka tecken du ska leta efter – och vilka träd som är viktigast att ta bort.

 7. Lägre betalt för barkborreskadat virke

  Hur påverkar granbarkborreangreppen kvaliteten på virket och hur ser avsättningen ut på en marknad som riskerar att bli mätt på skadat virke? Henrik Möllerberg, produktions- och kvalitetsutvecklare för Skogssällskapet, ger oss den senaste prognosen.

 8. Så minskar du skadorna från granbarkborren

  – Det finns en förhöjd population av granbarkborrar nu och det kommer att bli nya angrepp till våren. Därför är det viktigt att inventera sin fastighet i tid, säger Mattias Berglund.

 9. Rekordstora angrepp av granbarkborre: Inventera din skog

  Historiens största angrepp av granbarkborre pågår. Se till att inventera din fastighet noggrant, och prata med grannar för att få koll på spridningen i ditt område.

 10. Ny studie om samband mellan vindfällen och risken för barkborreangrepp

  Hur stor mängd vindfällen av gran går det att lämna kvar efter en storm utan att riskera angrepp av granbarkborre under följande år? I ett projekt vid SLU, finansierat av Skogssällskapet, har fyra områden i norra Sverige studerats.