- Start
- Kunskapsbank
- Upplevelsevärden
Upplevelsevärden
#Upplevelsevärden
Att stärka en skogs upplevelsevärden – eller sociala värden – innebär att man sätter människors upplevelse av skogen i centrum.
Ofta handlar det om att man vill skapa en estetiskt tilltalande skog, som inbjuder till rekreation och friluftsliv och där den biologiska mångfalden gynnas. Här finns artiklar där skogens upplevelsevärden är i centrum.
Artiklar & reportage
-
Öka intresset för den brukade skogen med hjälp av interpretation
Hur kan vi öka intresset för den brukade skogen hos allmänheten? Det var en av frågeställningarna bakom SLU-projektet ”Interpretation och naturvägledning för skogssektorn”, som finansierats av Skogssällskapet. Att använda interpretation som metod tror
-
Hos skogsägaren Fredrik Solgesjö ska bärriset ge ett rikt djurliv
Rätt träd på rätt plats, tall och bärris i symbios och ett foderskapande tänk i alla led. Skogsägaren Fredrik Solgesjös främsta prioritet är att skapa en harmoni mellan viltbruk och skogsbruk på sin fastighet i S:t Annas skärgård.
-
Att gynna bärriset ger goda synergieffekter
3 frågor till Johan Asp, regionchef och skogsförvaltare på Skogssällskapet, om hur man boostar bärriset på fastigheten.
-
Trerättersmeny från Jasper Bergström på Kittelfjälls värdshus
Röding från närliggande Malgomajsjön, ren från samebyn intill och hjortron, vildhallon och svamp runt knuten. För Jasper Bergström, som driver Kittelfjäll Värdshus, är lokala råvaror från naturen kärnan i hela verksamheten.
-
Så gynnar du de goda svamparna i skogen
De flesta matsvampar är inte enbart goda att äta och trevliga att plocka, de fyller en viktig funktion i skogens ekosystem också. Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, förklarar hur du gynnar dessa svampar, även när du behöver göra
-
Stärkande skog – gå ut i skogens hälsokostbutik
I skogens skafferi finns mer än bara blåbär och kantareller. Bortglömda superbär, smarriga smaksättare och hälsobringande bark och kåda gömmer sig också bland träden. Lite som en dygnet runt-öppen hälsokostbutik – men kolla upp vad som ingår i
-
Måltidsforskaren Richard Tellström: "Bär och svamp tillhörde överklassen"
Skogen har i alla tider påverkat oss människor och vår svenska matkultur – men på olika sätt genom historien. Vi har pratat med måltidsforskaren Richard Tellström om bärplockning som fattigmanssyssla, glömda fiskar och överklassens frossande i skogens
-
10 smultronställen att besöka på våra fastigheter
Coronapandemin fortsätter att påverka hur vi kan resa och vad vi kan göra. Men kom ihåg att skogen är lika öppen som vanligt! Skogssällskapet äger skogsfastigheter runt om i Sverige, och vi vill gärna tipsa om vackra besöksmål och intressanta platser i
-
Skogens besökare i centrum i projekt –”Vi hoppas öka förståelsen för skogen”
3 frågor till Anders Arnell på Centrum för natur- vägledning på SLU, aktuell med projektet ”Interpretation och naturvägledning för skogssektorn – skogens besökare i centrum”, som Skogssällskapet finansierar.
-
Hyggesfri skogsskötsel – ett verktyg för skogsägaren att nå sina mål
Alla pratar hyggesfritt! Men vad innebär det – och vad är det bra för? Karin Fällman, hållbarhetschef på Skogssällskapet, resonerar kring ett tämligen komplext begrepp och framhåller vikten av att inte se hyggesfritt skogsbruk som ett mål i sig, utan som
Våra tjänster inom Upplevelsevärden
Aktuella projekt inom Upplevelsevärden
-
Interpretation och naturvägledning för skogssektorn – skogens besökare i centrum Forskare: Anders Arnell
-
Skogars förmåga att reducera stress – betydelsen av skogstyp, fågelsång, lukt och biologisk mångfald Forskare: Marcus Hedblom
-
Hur påverkas allmänhetens upplevelsevärde av hyggesfria skogsskötselsystem som används i tätortsnära skog? - Kvalitativ och kvantitativ analys Forskare: Camilla Widmark