Biokol kan rena vatten efter dikesrensning

Virginia Mosquera, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet

"Vår förhoppningär att det längre fram ska finnas ett enkelt och billigt verktyg som skogsägare kan använda", säger Virginia Mosquera, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Kan biokolfilter vara ett sätt att förhindra näringsläckage vid dikesrensning? Den frågan har forskarna Eliza Maher Hasselquist och Virginia Mosquera undersökt i ett projekt vid SLU som Skogssällskapet har finansierat.

I Sverige dräneras stora områden torvmark varje år genom dikning. Dikesrensning görs ofta efter avverkning då grundvattennivåerna stiger. Dikesrensning är effektivt för att få bort vatten, men kan samtidigt öka flödet av sediment och näringsämnen till vattendrag, vilket i sin tur leder till försämrad vattenkvalitet med övergödning och algblomning i sjöar och vattendrag.

– Utgångspunkten för vår studie var att vi behöver nya och innovativa metoder för att minska miljöpåverkan från dikesrensningen och just biokol har potential att fungera som en ”svamp” för näringsämnen, säger Eliza Maher Hasselquist.

Biokol binder näringsämnen

Biokol kan produceras från olika organiska råvaror såsom trä eller trädgårdsavfall. Det har många positiva effekter och kan tillsättas direkt i jorden för att till exempel binda näringsämnen och förbättra jordens kvalitet. Men att biokol kan användas som ett filter för att rena näringsrika vatten har inte studerats i samma utsträckning.

Eliza Maher Hasselquist, forskare vid SLU. Foto: Andreas Palmén

"Utgångspunkten för vår studie var att vi behöver nya och innovativa metoder för att minska miljöpåverkan från dikesrensningen, säger Eliza Maher Hasselquist. Foto: Andreas Palmén

– Större delen av den forskning som gjorts inom det här området har varit i labbmiljö. Vi ville utöka det med fältstudier, med målet att landa i en konkret metod som kan vara till nytta för till exempel skogsägare, säger Virginia Mosquera och fortsätter:

– Först testade vi två olika typer av biokol i labbmiljö, ett baserat på trä (en blandning av tall, gran och björk) och ett baserat på trädgårdsavfall (buskar och grenar), för att se vilket som fungerade bäst. Biokol baserat på trä visade sig avlägsna mer kväve och kol och därför valde vi att ta den varianten vidare till fältet.

Placerade jutepåsar i diken

De använde jutepåsar som de fyllde med biokol och placerade ut i diken. Resultatet från fältstudien visade att det finns potential för träbaserat biokol att fånga in näringsämnen som sedan skulle kunna återföras till jorden och skogen. Däremot behövs ytterligare studier för att utveckla metoden.

– Projektet är avslutat men vi skulle vilja fortsätta utveckla den praktiska metoden och göra den mer effektiv. Vår förhoppning är att det längre fram ska finnas ett enkelt och billigt verktyg som skogsägare kan använda, säger Virginia Mosquera och fortsätter:

– Drömmen vore att de näringsämnen som filtreras bort av kolfiltret skulle kunna återföras till skogen de kommer ifrån. Då skulle cirkeln slutas.

Text: Sara Steinholtz Sparby

Biokol

Biokol är ett material som kan produceras från olika organiska råvaror som trä eller trädgårdsavfall. Biokol bildas genom att hetta upp organiskt material i en
syrefattig miljö, en process som kallas pyrolys.

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.