Skogsindex: Uppåt i Uppland

Förstora bilden

Klicka på bilden för förstoring! Grafik: Gösta Lindwall

– Det är generellt en bra prisnivå på skogsfastigheter, även om tendensen är svagt backande priser. Skogssällskapets Skogsindex med siffror från september 2013 minskar marginellt i Götaland och ligger i stort oförändrat i Norrland, säger Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

Det är bara Uppland som sticker ut med ökande index. Förklaringen är att avkastningsvärdet sjunker snabbare än priset på skogsmark där. I Mälardalsregionen är det generellt färre aktörer som ger skjuts åt virkesmarknaden, vilket därmed ger lägre virkespriser. Samtidigt gör bland annat närheten till Stockholm att priset på skogsmark hålls uppe.

I senhöstens Skogsindex minskar såväl avkastningsvärdet som fastighetspriserna över hela landet. För avkastningsvärdet slår förra säsongens prissänkningar på massaveden igenom nu. Det finns en del positiva tecken från sågverken, och vi ser också, särskilt i Götaland, ökade sågtimmerpriser som påverkar avkastningsvärdet.

– Förhoppningsvis ser vi ljuset i slutet av tunneln nu, med en begynnande konjunkturvändning och att det kommer fler positiva signaler från sågverken och övriga virkesförbrukande industrier, säger Ulrik Abelson.

Fastighetspriserna har backat cirka 1–2 procent i senaste Skogsindex, men enligt Ulrik Abelson börjar det bli en acceptans för att priserna på skogsmark inte är lika höga som för ett par år sedan.

– Säljarna har förmodligen insett att priserna faller något och att prognoserna inte visar på någon snabb vändning uppåt den närmaste tiden. Man går helt enkelt inte in i en försäljning med för höga förväntningar på priset; man inser hur marknaden ser ut och accepterar det till viss del. Det gör att en del affärer går lite snabbare än under de senaste 1–2 åren.

Under 2014 kommer vi förmodligen inte att se några stora förändringar på fastighetsmarknaden, men Ulrik Abelson är försiktigt positiv till att trenden med backande priser kan vända.

– Om det blir en allmän konjunkturvändning som föder en större framtidsoptimism, och ger en bred höjning av virkespriserna inklusive massaveden, tror jag det finns bra förutsättningar för att det blir en kick framåt som kan bana väg för bättre skogsmarkspriser under senare delen av 2014 eller framåt 2015.

TEXT: Kristina Sundbaum

Det här är Skogsindex

Skogssällskapets index bygger på aktuell prisrapportering från hela landet. Genom att dividera marknadspris för en skogsfastighet med avkastningsvärde för virket får man en kvot som kan användas i jämförelser med andra fastigheter. Låg kvot innebär att du får mycket skog för pengarna, hög kvot betyder att du betalar för annat än virke (närhet till storstad, bra jakt, exploateringsmöjligheter etcetera).

Via taggen Skogsindex (uppe till höger på sidan) hittar du alltid aktuell uppdatering av Skogsindex.

Läs mer om vår tjänst Fastighetsförmedling

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.