Moraeus gädd- och fläskfärsbullar med vitvinssås

Kalle Moreus lagar mat

Foto: Corina Kola Productions

"Egentligen har jag alltid tyckt att gädda smakar jävla illa."

Ingredienser (4–6 portioner):

600 g gäddfärs
200 g fläskfärs
1-2 dl grädde, efter behag
2 st schalottenlökar, finhackade
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymalen

Vitvinssås
1 st palsternacka
1 st morot
1 liten bit rotselleri (kan uteslutas)
1 st gul lök, grovhackad
1 st vitlök (kan uteslutas)
2 msk smör
2,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning eller fond
2-3 dl grädde
0,5 dl gräslök, finskuren salt vitpeppar

Gör så här:
Fräs den finhackade löken lätt genomskinlig, utan att den tar färg. Blanda gädd- och fläskfärsen med löken och en skvätt grädde, salta och peppra. Forma till äggstora bullar och stek i smör i stekpanna, håll dem sedan varma. Skala och grovhacka rotsakerna och lök till såsen. Fräs upp i lite smör i en grovbottnad kastrull, utan att det tar färg.
Tillsätt lika delar vin och vatten samt fiskbuljongen.

Koka alltsammans cirka en halvtimme under lock. Reducera sedan fonden utan lock tills den tjocknar. Sila bort rotsakerna och späd med 2-3 dl grädde. Koka upp såsen och låt den sjuda i ytterligare cirka tio minuter. Tillsätt gräslöken och red eventuellt av med maizena. Salta och peppra efter behag.

Servera med citronklyfta och kokt, gärna pressad, potatis.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.