Aktuellt från region västra Götaland

Regionchef Olof Stenström skriver om det aktuella läget i västra Götaland.

Vi går nu återigen mot ljusare tider, och då är det inte långt kvar tills planteringssäsongen är igång på allvar! Plantor är beställda och planteringsuppdragen är fördelade på våra skogsvårdsentreprenörer. Med värmen kommer också barkborrarna som vi såklart fortsätter att jaga med kraft. Erfarenheten från de senaste två årens omfattande barkborresvärmningar gör att vi känner oss väl rustade, dessutom har vi nu flera drönare som är ett bra hjälpmedel för skogsförvaltarna för att effektivisera inventeringen.

Drivningsförhållandena i skogen har hittills varit goda under våren, vilket har gjort att vi hela tiden kan hålla våra entreprenörers maskiner igång med lämpliga trakter.

Virkesmarknaden för i stort sett samtliga sågbara sortiment har varit – och är – stark, och det ser ut att hålla i sig under våren och sommaren. Avsättningen av massaved har varit lite av en utmaning under första kvartalet, men det har blivit betydligt bättre under andra halvan av februari och mars. Vi jobbar aktivt med frågan för att se till att vi får en bra prisbild och avsättning för våra kunders virke.

I mitt förra brev så presenterade jag kort två nya förvaltare på regionen. De är nu på plats och håller på att introduceras i skogsförvaltarens roll. Per Kjellander, som är placerad på kontoret i Skövde, kommer att ta över efter Geir Eriksen som går i pension i slutet av maj. Överlämningsprocessen mellan Geir och Per är i full gång. Rasmus Wictorsson, som är placerad på vårt huvudkontor i Göteborg, kommer att jobba med förvaltningsuppdrag i geografin runt Göteborg och Borås. De båda nya förvaltarna är varmt välkomna och en riktigt resursförstärkning till regionen!

Vårt uppdrag som skogsförvaltare är att göra skogar och skogsägare rikare. I de orden kan man väga in många aspekter, men för oss på Skogssällskapet hänger ordet rikare samman med vilken målbild du som skogsägare har med ditt skogsbruk. Vilka värden vill du ska växa på din fastighet? Som oberoende förvaltningsorganisation, utan ägarintressen i industrin, kan våra skogsförvaltare ha er målbild högst på sin dagordning. Det är glädjande att se den värdeutveckling som sker i våra kunders skogar!

En värdehöjande åtgärd på fastigheten kan vara att bygga ut sitt vägnät. Jon Montan, som är skogsförvaltare i Ätran i Halland, ledde ett frukostseminarium om att anlägga skogsbilväg 30 mars. Missade du seminariet? Ingen fara, det går att se i efterhand! Här hittar du alla våra tidigare online-seminarier (länk till Youtube). Under maj och juni arrangerar vi ett webbinarium om plantering och föryngring, och ett om generationsskifte på skogsfastigheten. Läs mer och anmäl dig under Evenemang.

Olof Stenström

Regionchef västra Götaland

Region västra Götaland innefattar länen Västra Götaland och Halland. Här finns kontor i Göteborg, Vänersborg, Skövde och Ätran.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.